De centrale vraag is: wat maakt leefstijlcoaching écht effectief? Wat moeten coaches weten, kunnen en doen om blijvende gedragsverandering mogelijk te maken — bijvoorbeeld bij mensen met overgewicht, diabetes of stressklachten?
Gedragsverandering is namelijk niet simpel. Gezond gedrag aanleren én volhouden vraagt om gerichte ondersteuning. Toch is onvoldoende duidelijk of leefstijlcoaches in de praktijk voldoende zijn toegerust om dat goed te begeleiden. Het vermoeden is dat er verschillen zijn in kwaliteit en het beheersen van de juiste technieken.
In dit project brengen we daarom in kaart:
Welke kennis en vaardigheden leefstijlcoaches nodig hebben, vooral op het gebied van gedragsverandering.
Hoe opleidingen verbeterd kunnen worden, zodat coaches beter voorbereid zijn.
Hoe we de kwaliteit van leefstijlcoaches kunnen meten, met een speciaal ontwikkeld meetinstrument.
Het project is in 2025 van start gegaan en wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw. De uitkomsten zullen leiden tot betere coaching, sterkere opleidingen en uiteindelijk: meer mensen die erin slagen hun leefstijl duurzaam te verbeteren.
Dit project is een initiatief van De leefstijlStraat in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en wordt uitgevoerd in samenwerking met NHL Stenden Hogeschool, Hanzehogeschool Groningen, DC Terra, Alfa College, Academie voor Leefstijl en Coaching, BLCN, KNGF en de NVD.
Dit project wordt gefinancierd door ZonMw, Leefstijl in de Zorg: implementatie en impact
In Emmen zijn we gestart met een vernieuwend leefstijlproject voor mensen met beginnende geheugenproblemen. Het initiatief komt voort uit een consortium van De LeefstijlStraat, TNO, Alzheimer Preventie Nederland en Stichting Voeding Leeft, dat gezamenlijk werkt aan de ontwikkeling en implementatie van leefstijltherapie bij dementie. Emmen is de eerste regio waar dit project in de praktijk wordt gebracht. Hier worden zorgprofessionals zoals huisartsen, diëtisten, casemanagers en buurtsportcoaches getraind in het herkennen van leefstijlfactoren en het begeleiden van patiënten naar passende ondersteuning. Inmiddels zijn de eerste trainingen succesvol afgerond en wordt gewerkt aan verdere samenwerking en digitale ondersteuning in de regio. Het project is mogelijk gemaakt door de Gemeente Emmen.
Dit project is een initiatief van De leefstijlStraat, TNO en Alzheimerpreventie in samenwerking met de Previtas Dietisten, Icare, Huisartsenpraktijk Doktershoes en de Gemeente Emmen.
Dit project wordt gefinancierd door De Gemeente Emmen.
Bargeres is een wijk met zo’n 9.000 inwoners, maar ook met grote uitdagingen: eenzaamheid, mentale problematiek, overgewicht, versnippering en weinig samenhang. Juist in zo’n wijk is het van belang dat mensen elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten, dat hulp en ondersteuning dichtbij voelt, en dat de kracht van bewoners een plek krijgt. Daarom geloven wij dat leefstijlverbetering niet begint met een doorverwijzing of behandelplan, maar met een menselijk gesprek – in de wijk, aan tafel, op ooghoogte.
Vanuit dat idee zijn we samen met onder andere wijkverpleegkundigen, POH’s, jongerenwerkers, buurtsportcoaches en gebiedscoördinatoren informele bijeenkomsten gaan organiseren in het Brinkenhoes, het wijkcentrum van Bargeres. De gesprekken die daar ontstonden, bleken niet alleen waardevol – ze vormden de basis voor samenwerking, initiatief én vertrouwen. Professionals wisten elkaar beter te vinden, verwezen makkelijker door naar elkaars aanbod en zagen kansen om gezamenlijk op te trekken in de wijk.
Een mooi voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van de Huiskamer van Bargeres: een plek in het Brinkenhoes waar wijkbewoners binnenkort zonder afspraak kunnen binnenlopen, anderen kunnen ontmoeten, en met allerlei hulpvragen terechtkunnen. Deze huiskamer is mede tot stand gekomen vanuit het netwerk van professionals dat begon met koffiedrinken, en sluit aan bij onze visie dat leefstijl begint in het gewone leven – niet pas in de spreekkamer.
We zien dat de verbinding tussen formeel en informeel aanbod essentieel is om leefstijl écht betekenis te geven. Want gedragsverandering begint niet met uitleg, maar met vertrouwen. En vertrouwen ontstaat in contact. In Bargeres laat dit initiatief zien hoe je, door ontmoeting centraal te stellen, bijdraagt aan gezondheid, verbondenheid én de zorg van morgen.
Lees het artikel van Movisie over onze samenwerking hier: Digitale publicaties | Movisie | De waarde van informele ontmoetingen
Dit project is een initiatief van De leefstijlStraat en NHL Stenden Hogeschool in samenwerking met het Brinkenhoes, De Gemeente Emmen, en een netwerk van professionals in de wijk.
Dit project wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS.
Copyright © 2025 deleefstijlstraat.nl. All rights reserved.
Terms Of Service | Privacy Policy | Legal